Programma 3 Fysieke leefomgeving

Verbonden partijen

Afvalverwijdering Rivierenland (Avri)

Wat is de betrokkenheid van deze verbonden partij bij (de realisatie van doelen in) het begrotingsprogramma?

Waarvoor is Avri verantwoordelijk?
In opdracht van de acht gemeenten: Neder-Betuwe, West Betuwe, West Maas en Waal, Maasdriel, Tiel, Culemborg, Zaltbommel en Buren, werkt Avri aan een schoon Rivierenland. Dit doet Avri door de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en grondstoffen te verzorgen. Ook ontwikkelt Avri het gemeentelijke afvalstoffenbeleid en verzorgt ze de voorlichting over het scheiden en aanbieden van afval. Dit alles doet Avri met een sterke visie op circulariteit en duurzaamheid.

Hiernaast beheert Avri voor de gemeenten Neder-Betuwe, Buren, Tiel en West Betuwe de openbare ruimte. Denk hierbij aan het onderhouden van de wegen en de riolering.  In 2025 vallen hier de beeldbepalende taken van onze openbare ruimte ook nog onder.

Ontwikkelingen voor 2025?

Is Avri voorbereid op de maatschappelijke uitdagingen van 2025?
Met de stijgende kosten, personeelstekorten en de groeiende focus op duurzaamheid staat Avri in 2025 voor nieuwe uitdagingen. De organisatie zet belangrijke stappen om flexibel en toekomstbestendig te blijven en zich aan te passen aan de veranderingen in de maatschappij.

Programma Grip en het Strategisch Koersplan
In 2025 blijft het programma Grip een belangrijk onderdeel van Avri's strategie. Het programma is gericht op kostenverlaging en het verbeteren van de efficiency binnen de afvalketen. Avri wil haar invloed op de afval- en grondstofverwerking vergroten en blijft werken aan schonere grondstofstromen. Dit sluit aan bij de bredere doelstellingen van het Strategisch Koersplan, dat ook inzet op een duurzame en circulaire bedrijfsvoering. De samenwerking met gemeenten blijft hierbij cruciaal.

Stijgende kosten voor Avri en inwoners
In 2025 stijgt de gemiddelde afvalstoffenheffing met 6,7%. Deze stijging is het gevolg van hogere loonkosten, autonome prijsstijgingen en toenemende verwerkingskosten voor restafval en grondstoffen. Avri blijft investeren in beter afvalscheiding om de kostenstijgingen op de lange termijn te beperken.

Nieuwe milieustraat op Medel
De ontwikkeling van de nieuwe milieustraat op Medel gaat in 2025 verder. Avri werkt samen met de regiogemeenten om een toekomstbestendige milieustraat te realiseren. Deze nieuwe faciliteit moet innovatie en efficiëntie in afvalverwerking combineren, met oog voor betere service aan bezoekers en verbetering van de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen.

Focus op duurzaamheid en circulaire economie
De overgang naar een circulaire economie blijft een speerpunt in 2025. Avri wil niet alleen afvalverzamelaar zijn, maar ook een drijvende kracht achter circulaire oplossingen in de regio. Door samenwerking met gemeenten, bedrijven en inwoners streeft Avri ernaar de afvalstromen verder te verduurzamen en de hoeveelheid restafval te verminderen.

Focus op schonere afvalstromen en handhaving
In 2025 zet Avri versterkt in op het verbeteren van de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen. De vervuiling in stromen zoals gft, papier en kunststof neemt landelijk toe, waardoor de kans op afkeur en financiële gevolgen stijgt. Om dit tegen te gaan, zet Avri in op intensievere communicatie, voorlichting en handhaving. De afvalcoaches blijven actief in het informeren en motiveren van inwoners om afval beter te scheiden. Tegelijkertijd wordt handhaving strenger toegepast op huishoudens die afvalstromen vervuilen. Minder vervuiling van grondstoffen leidt niet alleen tot financiële voordelen, maar draagt ook bij aan een schonere leefomgeving en betere recyclingresultaten

Deze pagina is gebouwd op 11/18/2024 12:13:09 met de export van 11/18/2024 12:05:30